Van egy
hasznos tipped?

Digitális röntgen a fogászatban

A röntgennel mélyrehatóan és pontosan megállapítható a fogak állapota, így a beavatkozást csak ott szükséges elvégezni, ahol valóban szükség van rá. Lássuk, hogy is működik a modern, digitális fogászati CT , illetve röntgen!

Keret Digitális röntgen a fogászatban

Digitális röntgen a fogászatban

Manapság, ha fogorvoshoz megyünk, rutinszerű eljárás, hogy a fogak tüzetesebb átvizsgálásához fogászati röntgenfelvételt, esetleg CT-t készítenek. A röntgennel mélyrehatóan és pontosan megállapítható a fogak állapota, így a beavatkozást csak ott szükséges elvégezni, ahol valóban szükség van rá. Lássuk, hogy is működik a modern, digitális fogászati CT , illetve röntgen!

Modern, digitális technológia

Klasszikus röntgenfelvétel készítésekor a röntgensugarat a test megfelelő pontjára irányítjuk, ahol a sugár egy részét a különböző szervek elnyelik, más része szétszóródik. Ilyen esetben a vizsgálandó testrész mögé röntgenfilmet helyeznek, amelyen a testen áthaladó sugarak nyomot hagynak, így megalkotva a röntgenfelvételt. A digitális technológia ezzel szemben kevésbé terheli meg szervezetünket, és filmre sincs szükség a kép készítéséhez.

A fogászati röntgen egyszerű folyamata

Legyen szó rutinszerű, digitális fogászati röntgenről vagy más röntgenről, a vizsgálat komolyabb előkészület nélkül elvégezhető. A folyamat előtt fontos, hogy tegyük szabaddá a vizsgálandó felületet, ne hagyjunk magunkon fülbevalót, piercingeket, és vigyázzunk, hogy stabilan tartsuk testhelyzetünket.

Orthopantomgraphia az egész fogazatra

A digitális, modern panoráma röntgen , vagy másnéven orthopantomgraphia a röntgen legelterjedtebb változata. Ilyenkor a páciens feje körül 360 fokban megfordul röntgenkészülék. A felvételen az állcsontok és a teljes fogazat látható, így átfogó képet kaphatunk fogazatunk állapotáról. Amennyiben ennél részletesebb képet szeretnénk kapni, készíttethetünk intraorális felvételt is, amely a fogazat egyes kisebb részére fókuszál.

Modern és pontos 3D CBCT

A 3D CBCT vagy másnéven Cone Beam CT rendkívül részletes képet készít a fogazat és a csontszerkezet állapotáról. Az eljárás során használt sugárdózis a vizsgált terület térfogatától függ, ám minden esetben nagyságrendekkel kisebb a hagyományos röntgenétől. Amennyiben úgy érzi, hogy beutaló nélkül szeretne röntgenfelvételt készíttetni a legmodernebb technológiával, keresse fel a panoráma rtg weboldalát!

Weboldal címe: www.panoramartg.hu/

SZÓLJ HOZZÁ EHHEZ A TIPPHEZ!

TOVÁBBI FOGÁSZAT, FOGORVOS TIPPEK

Mondjon búcsút a csípőfájdalomnak!

Mondjon búcsút a csípőfájdalomnak!

A térdfájdalom mellett gyakori a csípőfájdalom időskori megjelenése is. Ez tünete lehet a csípőízület kopásának, sérülésének vagy combfejelhalásnak, mely esetén csípőprotézis beültetése szükséges.

Algákkal teljes az élet

Algákkal teljes az élet

Az emberek ősidők óta fogyasztanak algákat a betegségek megelőzésének és a hatékony egészségmegőrzés céljából. A 2000-es években a természetgyógyászat újra felfedezte, és alga kapszula formába sűrítette az ősi tudást.

Az ízületek védelmében

Az ízületek védelmében

Világszerte rengeteg ember életét keseríti meg az ízületi porckopás, pedig némi odafigyeléssel enyhíthetők lennének a mozgáskorlátozottsághoz vezető artrózis tünetei.

Lúgosítsak, ne lúgosítsak?

Lúgosítsak, ne lúgosítsak?

Az első reakcióm a lúgosításra egy „ráérek arra még” legyintés volt. Mert bizony talpán legyen az ember, aki erre a kérdésre határozott igennel, vagy nemmel tud válaszolni! A döntésben az interneten elburjánzó tartalmak sem segítenek. Az egyik azt mondja: „Egyénenként változhat a sav-bázis egyensúly”; mire a másik: „Ha elegendő savanyú káposztát eszel, a lúgosítás többé neked sem okozhat problémát!”

Szuperétkek szuper hatásai – az algák népszerűségének nyomában

Szuperétkek szuper hatásai – az algák népszerűségének nyomában

Az egészség trendi!

A szuperfúd-forradalom még mindig eszeveszetten tombol. Az áfonya még oké, de manapság már olyan kajákról áradoznak az egészségguruk, melyek létezéséről még ükapáink sem hallottak! – na jó, egészen eddig mi sem, ugyebár.