Van egy
hasznos tipped?

A fogpótlás szükségessége

Még mindig túl sokan vannak azok, akik félnek fogorvoshoz fordulni, és halogatják az állandó fogpótlás elkészíttetését. Pedig ezzel rengeteget ártanak fogazatuknak.

Keret A fogpótlás szükségessége

Számos páciensünk már későn érkezik hozzánk, mert szeretné elkerülni a fogászattal járó kényelmetlenséget. Pedig ettől egyáltalán nem kell tartani. Azonban minél többet vár, annál nagyobb gondot okoz magának, ami valóban kényelmetlenségekhez vezethet. Szeretném felhívni mindenki figyelmét, hogy ez bizony megelőzhető, ha idejében kezeljük a problémát.

A legtöbben csak akkor mennek fogorvoshoz foghiányuk miatt, ha az feltűnő, komoly esztétikai problémát okoz számukra. Ez több szempontból is káros. Ha túl sokat várunk a fogpótlás elkészítésével, a megmaradt fogak „vándorolni” kezdenek, fokozatosan elmozdulnak. Emiatt egyre nehezebbé válik az egészséges fogazat helyreállítása. Másrészt a rágóképesség is csökken, ami idővel egészségügyi problémákhoz is vezethet. Nem kell tartani attól, hogy a fogpótlás fájdalommal jár, vagy a híd felhelyezéséhez kárt kell tenni az egyébként teljesen ép fogakban. Már temérdek módszer létezik, amelyekkel fájdalom és az egészséges fogak lecsiszolása nélkül is megoldható a hiányzó fog által okozott hézag eltüntetése.

A fogpótlás típusai

A fogpótlás talán legismertebb módjai a korona és a híd elhelyezése. A koronát akkor szokás választani, ha a fog már nagymértékben roncsolt, vagy csúnyán elszíneződött. A korona többféle anyagból készülhet, lehet fémötvözet, porcelán, műanyag, vagy a mostanában egyre gyakrabban használt cirkónium-oxid. Napjainkban már teljesen megszokottnak mondható, hogy a koronákat számítógéppel tervezik és gyártják le, hogy a végeredmény tökéletesen pontos és minél élethűbb legyen. A foghiány kiküszöbölésére a híd jelenti a megoldást. Ekkor két meglévő fogra kerül a felépítmény, amellyel így elfedhető a foghézag. Mint a korona esetében, legtöbbször itt is csiszolják a tartófogakat. De léteznek olyan módszerek is, amelyekkel elkerülhető az ép fogak csiszolása, sőt létezik olyan eljárás is, amellyel a fogpótlás a szájban elkészíthető, és a szomszédos fogak alakítását sem igényli.

Weboldal címe: www.fogászat.hu/fogpotlas

SZÓLJ HOZZÁ EHHEZ A TIPPHEZ!

TOVÁBBI FOGÁSZAT, FOGORVOS TIPPEK

Digitális röntgen a fogászatban

Digitális röntgen a fogászatban

A röntgennel mélyrehatóan és pontosan megállapítható a fogak állapota, így a beavatkozást csak ott szükséges elvégezni, ahol valóban szükség van rá. Lássuk, hogy is működik a modern, digitális fogászati CT , illetve röntgen!

Mondjon búcsút a csípőfájdalomnak!

Mondjon búcsút a csípőfájdalomnak!

A térdfájdalom mellett gyakori a csípőfájdalom időskori megjelenése is. Ez tünete lehet a csípőízület kopásának, sérülésének vagy combfejelhalásnak, mely esetén csípőprotézis beültetése szükséges.

Algákkal teljes az élet

Algákkal teljes az élet

Az emberek ősidők óta fogyasztanak algákat a betegségek megelőzésének és a hatékony egészségmegőrzés céljából. A 2000-es években a természetgyógyászat újra felfedezte, és alga kapszula formába sűrítette az ősi tudást.

Az ízületek védelmében

Az ízületek védelmében

Világszerte rengeteg ember életét keseríti meg az ízületi porckopás, pedig némi odafigyeléssel enyhíthetők lennének a mozgáskorlátozottsághoz vezető artrózis tünetei.

Lúgosítsak, ne lúgosítsak?

Lúgosítsak, ne lúgosítsak?

Az első reakcióm a lúgosításra egy „ráérek arra még” legyintés volt. Mert bizony talpán legyen az ember, aki erre a kérdésre határozott igennel, vagy nemmel tud válaszolni! A döntésben az interneten elburjánzó tartalmak sem segítenek. Az egyik azt mondja: „Egyénenként változhat a sav-bázis egyensúly”; mire a másik: „Ha elegendő savanyú káposztát eszel, a lúgosítás többé neked sem okozhat problémát!”